Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  07/11/2019
Data da última atualização:  09/01/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FREITAS, G. S. de; SENA FILHO, J. G. de; SARAIVA, W. V. A.; VIEIRA, I. G.; OLIVEIRA, E. E.; TEODORO, A. V.
Afiliação:  GISELLE SANTOS DE FREITAS; JOSE GUEDES DE SENA FILHO, CPATC; WENNE VINICIUS ARAUJO SARAIVA, UFMA; ISADORA GOMES VIEIRA, UFMA; EUGENIO EDUARDO OLIVEIRA, UFV; ADENIR VIEIRA TEODORO, CPATC.
Título:  Acaricidal activity of palm oil on Aceria guerreronis (Acari:Eriophyidae) and a nontarget predator.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Journal of Entomological Science, v. 54, n. 2, p. 60-68, abr. 2019.
DOI:  doi.org/10.18474/JES18-67
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The coconut mite,Aceria guerreronisKeifer (Acari: Eriophyidae), is a severe andubiquitous pest of coconut plantations worldwide. Vegetable oils contain fatty acids that areactive against a variety of agricultural pests; however, little is known about their efficiency incontrollingA. guerreronisas well as their adverse effects on its natural enemies. Here, weassessed the chemical profile of palm oil as well as its toxicity and repellence to bothA.guerreronisandTyphlodromus ornatusDenmark and Muma (Acari: Phytoseiidae), a naturalenemy of the pest. Oleic, palmitic, and linoleic acids accounted for over 85% of palm oil fattyacid composition. Also, palm oil was approximately 4-fold more toxic to the coconut mite thanto its predator. Furthermore, the lethal concentration percentage (LC)50and LC99of palm oilindicated greater activity against the coconut mite than to its predator. Therefore, by exhibitinghigher toxicity and repellence to the coconut mite, with substantial selectivity to the predatorT.ornatus, palm oil is a promising tool to be integrated in the control ofA. guerreronisin coconutplantations.
Thesagro:  Ácaro; Coco; Controle Biológico; Óleo Vegetal; Praga de Planta.
Thesaurus Nal:  Coconuts; Fatty acids; Plant pests.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/204372/1/FreitasJES18-67.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATC25580 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  24/10/2019
Data da última atualização:  19/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  BACH, F.; ZIELINSKI, A. A.; HELM, C. V.; MACIEL, G. M.; PEDRO, A. C.; STAFUSSA, A. P.; ÁVILA, S.; HAMINIUK, C. H. I.
Afiliação:  Fabiane Bach, UFPR; Acácio Antonio Ferreira Zielinski, UFSC; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; Giselle Maria Maciel, UTFPR; Alessandra Cristina Pedro, UFPR; Ana Paula Stafussa, UFPR; Suelen Ávila, UFPR; Charles Windson Isidoro Haminiuk, UTFPR.
Título:  Bio compounds of edible mushrooms: in vitro antioxidant and antimicrobial activities.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  LWT. Food Science and Technology, v. 107, p. 214-220, June 2019.
DOI:  10.1016/j.lwt.2019.03.017
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to optimize the extraction of total phenolics from edible mushrooms, evaluate the in vitro antioxidant and antimicrobial activities and identify the main phenolic compounds present in the extracts. A Box-Behnken design was used and the effects of temperature (X1, 25?55 °C), solvent-to-solid ratio (X2, 30?70 mL per gram) and solvent concentration (X3, 25?75%) were evaluated. In the optimum conditions of extraction, the antioxidant (DPPH, ABTS and FRAP assays) and antimicrobial activities of the extract were tested against the bacteria: Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Salmonella enteritidis. In addition, the phenolic compounds of the extracts were quantified. The A. brasiliensis mushrooms showed the higher phenolic contents (13.16 mgGAE/g) and antioxidant activity by DPPH and ABTS assays of 50.64 and 128.60 μmolTE/g, respectively, among the phenolic extracts of the mushrooms analyzed. The gallic acid was the main phenolic compound identified and the A. brasiliensis had the highest concentration (491.89 μg/g). All extracts presented antibacterial activity for Gram-positive strains (MIC ≤ 200 mg/mL). The high content of antioxidant compounds, extracted by a non-toxic solvent, suggested that the A. brasiliensis extract can be applied in the food industry as a natural antioxidant.
Palavras-Chave:  Ácido fenólico; Agaricus brasiliensis; Antibacterial activity; Atividade antibacteriana; Edible mushrooms; Phenolic acid; UHPLC.
Thesagro:  Cogumelo Comestível.
Thesaurus NAL:  Gallic acid.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/203655/1/2019-C.Helm-LWT-Bio-compounds.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF57004 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional